Freestyle

Het freestyle systeem van Emiel Voest 

leadropeDe basis van het freestyle systeem zijn de trainingen vanaf de grond. Bij RuiterSportief kan geleerd worden hoe je op een prettige en veilige manier je paard leert gehoorzamen en trainen. De opbouw bestaat uit Loswerken-Grondwerk-werken aan de dubbele lange lijnen.

Ellen Veenhuizen is freestyle instructeur N1. Lessen van 45 minuten kosten €25,-. Wanneer je geen eigen paard hebt kan de les plaats vinden op zorgboerderij Blommendal, er komt dan €10,- huur van het paard bij.


Uitleg:

freestyle-methodeLoswerken
Dit is de basis trainingsvorm in het Freestyle systeem waarbij het paard geheel los loopt in een afgesloten,
vierkante ruimte.

Eigen ontwikkeling
In eerste instantie staat bij Loswerken de ontwikkeling van de mens voorop. In deze werkvorm leert de ruiter(trainer)  zijn/haar lichaam effectief te gebruiken in de communicatie naar het paard toe. Er wordt gebruik gemaakt van de natuurlijke reacties van paarden op positie (plek waar je staat), beweging (zowel tov. de ruimte, als tov. je eigen lichaam) en houding (de manier waarop je je lichaam gebruikt). Alle communicatie verloopt in deze werkvorm door middel van lichaamstaal. Deze hulpen noemen we directe hulpen.

Training paard
In tweede instantie gebruiken we Loswerken natuurlijk ook om het paard te trainen. Tijdens het loswerken kunnen we de verhouding mens-paard op een positieve manier beïnvloeden. Leiderschap en acceptatie van dit leiderschap worden zonder vorm van geweld getraind. Het paard leert optimaal gebruik te maken van zijn natuurlijke balans en laat richting en snelheid (tempo) door ons bepalen. De woorden gehoorzaamheid en vertrouwen spelen hierbij een grote rol. Loswerken leidt tot een optimale communicatie met het paard als basis voor de verdere training/opleiding.

Grondwerk

Onder grondwerk verstaan we, binnen het Freestyle-systeem, al het werk aan de hand met behulp van een Freestyle halster en een Leadrope (4.5 meter).

Basis gehoorzaamheid
De werkvorm Grondwerk is globaal verdeeld in twee delen, het eerste deel richt zich op algemene basis gehoorzaamheid aan de hand. De meest voorkomende handelingen die we met paarden aan de hand uitvoeren hebben te maken met aan de hand leiden, volgen in de richting links/rechts, stilstaan en achterwaarts. Deze basis controle aan de hand gebruiken we elke dag. We maken hierbij gebruik van zowel directe (lichaamstaal) als indirecte hulpen (dmv leadrope en halster)

Training
Naast algemene gehoorzaamheid kunnen we Grondwerk gebruiken als voorbereiding op de verdere training. Denk hierbij aan praktische zaken als de behandeling bij hoefsmid, tandarts en dierenarts tot aan stilstaan bij het opstijgen en trailerladen. Ook bereidt Grondwerk de combinatie voor op het werken aan de Dubbele Lange Lijnen en het Rijden.Dit doen we onder meer met Hindernis- en obstakeltraining.

Dubbele lange lijnen
Het werken aan de Dubbele lange Lijnen (DLL) is de belangrijke schakel tussen het werken op de grond en het rijden.

In de vorige twee werkvormen (Loswerken en Grondwerk) zijn we voor een groot deel bezig geweest met het proces, de communicatie en het leervermogen.  In de werkvorm DLL gaan we voor het eerst bezig met het verbeteren (veranderen) van de rijtechnische balans van het paard. Het paard leert vanuit zijn eigen gevoel voor (natuurlijke) balans een geheel nieuwe vorm van balans namelijk de rijtypische balans. Deze hebben we nodig om het draagvermogen van het paard verder te ontwikkelen. Uiteraard voor comfort van de ruiter maar niet in de laatste plaats voor de gezondheid van het paard (rug).