Hippische Sport oefentherapie

Wat is Hippische Sportoefentherapie (HSO)? 

logo-HSOGoed paardrijden begint bij jezelf. Pas wanneer jij goed zit, kun je van je paard verwachten dat hij ontspannen en in balans loopt. Maar wat doe je als je van nature niet over een goede houding beschikt of als je last hebt van lichamelijke klachten?

Hippische Sportoefentherapie werkt met de methode Oefentherapie Cesar / Mensendieck.
Bij deze bewegingstherapie staan bewustwording en gedragsverandering op het gebied van bewegen centraal. De oefentherapeut bekijkt het lichaam als een geheel.

Een Hippisch Sportoefentherapeut richt zich op het geven van begeleiding aan ruiters in de paardensport. De begeleiding kan op het paard plaatsvinden middels het geven van zitles, hierbij wordt de ruiter in de context begeleid. Dit gebeurd veelal op locatie. Wanneer je zelf niet over een paard beschikt, kan een paard gehuurd worden op Zorgboerderij Blommendal.

Ook is het mogelijk om los van het paard door te trainen, door middel van ruiterfitheid-trainingen,  balanstraining, etc.

Jouw paard niet in de weg zitten 

Door een goede houding voel je beter wat je doet, kan je gerichte hulpen geven en loopt je paard beter. Je paard zal geen “last” meer hebben van een ruiter die scheef of verkrampt zit.


WerkwijzeIMG_7033

Onder begeleiding van je Hippisch Sportoefentherapeut werk je aan het optimaliseren van een functionele houding. Dit gebeurt door middel van oefeningen en houdingscorrectie, zowel op als naast het paard.

De begeleiding:

  •  Intake en onderzoek
  • Analyse zithouding op Balance coach en/of te paard
  • opstellen individueel behandelplan
  • Lessen om je houding en zit te verbeteren zonder en/of met paard

Om een afspraak te maken of voor informatie: klik hier

Na het onderzoek zal er een individueel plan worden opgesteld. Een belangrijk onderdeel binnen de hippische sportoefentherapie is het vergroten van het bewustzijn van de ruiter en haar eigen lichaam. Hierbij wordt gebruik gemaakt van het lichaamsgevoel, spiegels, foto’s en video-opnames. Je ervaart hoe je jouw houding en beweging kunt ondersteunen met spierspanning en ademtechniek. Hierbij krijg je veel inzicht over de anatomie en de biomechanica van jouw eigen lichaam.

Door zelf te doen, zelf te zien en zelf te voelen, ervaar je hoe je jouw houding en beweging verbetert. Je krijgt meer gevoel voor welke bewegingen nu goed zijn voor jouw houding en zit. Door het bewust ervaren en herhalen van goede bewegingspatronen worden deze langzaam maar zeker ontwikkeld tot een nieuwe gewoonte.

Wanneer een ruiter lichamelijke klachten heeft is oefentherapie vaak effectief! Zie hiervoor “lichamelijke klachten”

Het resultaat is een onafhankelijke uitgebalanceerde zit die de bewegingen van het paard als het ware absorbeert. Voor zowel ruiter als voor het paard een goed gevoel!